Popularne posty

niedziela, 30 stycznia 2011

MAKOWIEC UCIERANY

CIASTO:
40dag mąki
25dag cukru
6 jajek
10 łyżek mleka
1 margaryna
1 cukier waniliowy
1proszek do pieczenia

MASA MAKOWA:
30dag maku
3/4 szkl cukru
1/2 kostki masła
2jajka
3łyżki powideł śliwkowych
1/2 szkl bakalii
2 krople aromatu migdałowego


WYKONANIE CIASTA:
Żółtka oddzielić od białek .Masło utrzeć z cukrem,nadal ucierając dodawać powoli żółtka ,a potem makę z proszkiem i mleko.Z białek ubić sztywną pianę i dołożyć do ciasta i delikatnie wymieszać.Połowę wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem i obsypaną bułką tartą.Na to mak kupkami i druga połowę ciasta.
WYKONANIE MASY MAKOWEJ:
Mak sparzyć i przepuścić przez maszynkę dwa razy.Masło utrzeć z cukrem i pozostałymi składnikami masy.Połączyć z makiem.Wyłożyć kupkami na pierwszą warstwę ciasta i przykryć drugą.Piec w temp.180 stopniach przez 40-55 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz